Technische informatie
Aurum Cantus hoge tonen bandluidspreker in de RT 100 series:

Daar waar andere luidsprekerbouwers mondjesmaat bandluidsprekers zijn gaan toepassen in hun luidsprekers, daar was Real Estate Audio al lang overtuigd van de fenomenale prestaties (detaillering, ruimte en plaatsing) van de ribbon transducer, een bijzondere bandluidspreker voor het hoge tonen segment. Real Estate Audio heeft in zijn luidsprekerlijn nooit een dome hogetonenluidspreker vervangen door een bandluidspreker. Van meet af aan zijn alle REA luidsprekers origineel ontworpen en geproduceerd met een bijzonder type bandluidspreker; de Ribbon Transducer van Aurumcantus. Compromisloos en zonder concessies."

In de Real Estate Audio RT 100 series (incl. de Special Edition en Bas Reflex uitvoeringen) wordt het hogetonen gebied door de “Quality Series” van een Aurum Cantus Ribbon Transducer weergegeven. Deze bandluidsprekers van wereldklasse kenmerken zich door een zeer lichte bewegende massa van slechts 21 miligram door het ontbreken van een zware Kapton drager. In combinatie met een krachtige N45 NdFeB (Neodynium) magneet, loopt de weergegeven frequentie bij deze luidsprekers zeer gecontroleerd door tot maar liefst 33 kHz (binnen – 3dB) bij een impedantie van 6 ohm en een gevoeligheid van 97 dB (2.83 V\1m).

In tegenstelling tot magnetostatische bandluidsprekers zijn er bij deze Ribbon Transducers geen inductieve geleiders op het membraan aangebracht. De gevouwen band is namelijk de geleider zelf waardoor het membraan over het gehele oppervlak zeer gelijkmatig wordt aangedreven wat resulteert in een zeer lage vervorming, ook bij hoge geluidsdrukken.

Deze bandluidspreker is het product van de doorontwikkeling van de Raven tweeters en gebaseerd op pure ribbon technologie " ...possibly the purest transducers available today... "


Uiteraard zijn de Aurum Cantus bandluidsprekers zeer solide en nauwkeurig gefabriceerd met behulp van CNC technologie; een akoestisch neutrale behuizing met een perfecte magnetische afscherming en een geanodiseerde frontplaat met pakking zijn hier voorbeelden van.

Een andere bijzondere eigenschap van deze luidspreker, toe te schrijven aan bovengenoemde kenmerken samen met een groot membraanoppervlak (4x groter dan bij een 25 mm dometweeter), is de ongekende transparante en snelle weergave. Deze eigenschappen laten zich vertalen in een zeer nauwkeurige plaatsing van het hogetonen gedeelte van het hoorbare gedeelte van het geluidsspectrum. De gebruikte ribbon transducers dragen voor een belangrijk deel bij aan de grote ruimtelijkheid, het nauwkeurige beeld, de perfecte detaillering en de natuurlijke elegantie van de Real Estate Audio RT 100 series luidsprekers.

Eerlijkheidshalve moet wel gezegd worden dat je moet wennen aan een bandluidspreker. Het afstraalgedrag van een gevouwen band is compleet anders dan die van een dome hoge tonen luidspreker. De meeste muziek liefhebbers zijn immers gewend aan een dome tweeter en daarmee ook gewend aan het daarbijhorende afstraalgedrag. Een band tweeter kenmerkt zich naast bovengenoemde aspecten ook door een zeer rustig, gelijkmatig beeld en behoudt dat ook bij veranderende volumina.

Aurum Cantus hoge tonen bandluidspreker in de RT 150 Transmissielijn luidsprekers:

In de Real Estate Audio RT 150 Transmissielijn luidsprekers wordt het hogetonen gebied ook door de “Quality Series” van een Aurum Cantus Ribbon Transducer weergegeven. Deze zwaar uitgevoerde gevouwen bandluidsprekers kenmerken zich door een zeer lichte bewegende massa van slechts 27 miligram door het ontbreken van een zware Kapton drager. In combinatie met een krachtige N45 NdFeB (Neodynium) magneet, loopt de weergegeven frequentie bij deze luidsprekers zeer gecontroleerd door tot maar liefst 33 kHz (binnen – 3dB) bij een impedantie van 8 ohm en een gevoeligheid van 100 dB (2.83 V\1m).

Het Real Estate Audio scheidingsfilter:

Real Estate Audio ontwerpt en bouwt de scheidingsfilters volledig in eigen beheer zoals overigens alle producten en tussenproducten die bij Real Estate Audio van de band rollen. De RT 100, de RT 100 SE (Special Edition) en de in 2008 leverbare RT 150 TL (Transmission Line) zijn allemaal uitgevoerd met een zogenaamd “hard wired” scheidingsfilter. Real Estate Audio heeft ervoor gekozen om geen gebruik te maken van printplaten maar de componenten van het scheidingsfilter te bekabelen met exact dezelfde bekabeling als waarmee de luidsprekerunits worden bekabeld. Het is dan ook geen toeval dat Real Estate Audio luidsprekers van een snel groeiend aantal muziekliefhebbers het predikaat “zeer homogeen“ en “zeer muzikaal” krijgt toebedeeld.

Real Estate Audio maakt voor zijn scheidingsfilters sinds kort gebruik van hoogwaardige polypropyleen film condensatoren van ClarityCap. Deze condensatoren van de DTAC en SA series, met een zeer hoge werkspanning van 630 VDC, zijn onlangs door Tony Gee in de toonaangevende “Humble Homemade Hi-Fi listening test” voor condensatoren gewaardeerd met respectievelijk een 10.5 en een 9.5 voor geluid en muzikaliteit (http://www.humblehomemadehifi.com/Cap.html).

De hoogwaardige DTAC kondensatoren van ClarityCap zijn opgebouwd uit een 10 micrometer dunne film, behandeld met een speciale spray en ondergaan stuk voor stuk een hittebehandeling. De aansluitingen van deze kondensatoren zijn in robuuste handgesoldeerde M8 schroefdraad uitgevoerd. Tevens is de kwaliteitsbepalende ESR factor (Equivalent Series Resistance) sterk verbeterd. Dit alles draagt ertoe bij dat de DTAC kondensatoren, eenmaal ingebouwd in de Real Estate Audio scheidingsfilters, garant staan voor een uitzonderlijke muzikale prestatie.

De SA range van ClarityCap is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de audio industrie. De hoge eisen die professionals aan weergave in de studio en voor hifi stellen, stonden hierbij voorop. De 10 micrometer dunne polypropyleenfilm waaruit deze kondensator (werkspanning 630 VDC) is opgebouwd, wordt met de hand gewikkeld. De koperen aansluitdraden worden eveneens handmatig gesoldeerd om een optimaal kontakt te kunnen garanderen. Daarna worden de kondensatoren behandeld met een zogenaamde hitte-koude cyclus ten behoeve van de stabiliteit. De inherent lage dissipatie en diëlectrische absorptie factoren van polypropyleen gecombineerd met de uitstekende mechanische stabiliteit van deze kondensator, zorgen voor een zeer gedetailleerde weergave. Een lage zelfinductie en lage ESR garanderen stabiele prestaties, onafhankelijk van frequentie en temperatuur.

Ook voor de in de scheidingsfilters gebruikte spoelen heeft Real Estate Audio uiteraard gekozen voor kwaliteit en degelijkheid. De spoelen zijn opgebouwd uit een strak gewikkelde koperfolie van Jantzen Audio uit Denemarken. Deze bouwwijze is het minst gevoelig voor microfonie, geeft het meeste detail en dit type spoel gedraagt zich over het gehele frequentiegebied het meest ideaal.

Alle componenten van de door Real Estate Audio gebruikte scheidingsfilters zijn ruim bemeten voor hun taak en stuk voor stuk kwalitatieve hoogstandjes. In combinatie met een volledige “hard wiring” met dezelfde bekabeling als de rest van de interne bekabeling van de luidspreker, voeren

deze scheidingsfilters een accurate scheiding uit van het totale audiospectrum naar het hoog,

midden en laag zonder enig verlies vaninformatie zodat detail, plaatsing en absolute homogeniteit in een perfecte balans aanwezig blijft.